Alpacka

alpacka

Alpackan tillhör kameldjuren och är närmast släkt med lama, guanaco och vikunja. Alpackorna härstammar. En fullvuxen alpacka är normalt ungefär en meter i mankhöjd och väger mellan 60 och 80 kilo. Ett alpackaföl väger mellan kilo när det föds, och en alpacka börjar bli fysiskt vuxen i tvåårsåldern. Hingstfölet på bilden är ungefär 10 timmar gammalt. Att djur och natur kan lindra människans stress är ingen nyhet, men få djur tycks utstråla samma lugn som en fridfullt betande alpacka.

Alpacka - Min Nya

De kommer antingen fly eller försvara sig i en sådan situation, och det mest sannolika utfallet är att antingen hund eller alpacka blir skadad. Djuret blir vanligtvis mellan 20 och 25 år gammalt. Klorna klipps beroende på underlag ggr per år. Det är ett kameldjur vars närmaste släkting är den utrotningshotade vicuñan som lever vild i Anderna. En alpackas dräktighet löper vanligtvis över 50 veckor men kan variera ±14 dagar och hondjuret betäcks vanligtvis två veckor efter sin förra födsel och föder på så sätt ett föl varje år.

Alpacka Video

Alpacka Gnu 2 Person Packraft Set Ups alpacka Det nära släktskapet med vicuñan kunde så sent som år fastställas med DNA-teknik. Den kan gå flera minuter med halvöppen mun och med rester av olevererat maginnehåll droppande ut. Huacaya är vanligast, en tesked känns igen på deras tjocka, fluffiga ull. Tidigare hette den Lama pacos. Ull med mycket täckhår är omöjlig att tova. Alpacka ull är lätt, sos animals och innehåller inget lanolinvilket lämpar sig mycket väl för Andernas kalla vintrar men mindre väl för kanonad och duggregn.

Alpacka - David ven

Huacaya är vanligast, och känns igen på deras tjocka, fluffiga ull. Priset varierar kraftigt beroende på kön, ullkvalitet, avelsduglighet och ålder. På samma sätt som människor kan bli rivna av katter eller bitna av hundar så förekommer det att alpackor spottar på människor, men alpackor är tamdjur och är normalt varken rädda för eller fientliga mot människor. Man leder fram alpackan, och två personer hjälps därefter åt att lyfta upp och lägga ner djuret på bordet. Alpackor klipps alltid på våren, eftersom den tjocka ullen skulle göra sommaren outhärdlig för dem.

0 kommentarer